Ga terug

Dahl met kruidige currysaus

Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram gedroogde rode linzen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 800 ml water
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 ui
  • 5 tomaten
  • 1 paprika
  • 160 gram doperwten uit blik
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder (of paprikapoeder + chili)
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
  • 1/2 steranijs
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel zout en peper

Instructies

  • Zet een pan op het vuur en doe hier de kurkuma en linzen in. Laat het geheel aan de kook komen en zorg dat het goed blijft pruttelen terwijl je de rest bereid.
  • Snipper de ui en knoflook en fruit deze langzaam aan in een beetje olie of ghee. Voeg hier na 5 minuten alle kruiden (behalve de kurkuma) aan toe samen met de tomatenpuree en bak dit op zodat alle geuren vrijkomen. Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en voeg deze dan in één keer toe. Bak het curry-mengsel rustig op gedurende 10 minuten.
  • Roer door je linzenpannetje. Het water zal rustig opgenomen worden door de linzen, dus let op dat het niet aanbakt. Voeg het blikje kokosmelk toe en roer het nog een keer goed door. Controleer de zachtheid van de linzen, deze mogen uit elkaar vallen totdat het een stevige soep vormt. Kook het stevig door tot de gewenste dikte. Mijn ideale dikte is erwtensoep-achtig, maar er mogen gerust nog wat hele linzen in zitten.
  • Giet de erwten af en verwarm deze bij je tomaten-mengsel. Serveer de dahl in een kommetje. Schep een paar soeplepels in de kom en top het af met een flinke schep van de tomaten curry!

Serveer & variatie opties

Weinig tijd? Vervang dan de gedroogde linzen voor 800 gram linzen uit blik! Pureer en breng de linzen aan de kook in eigen vocht (het gehele blik gebruiken). Kook samen met de kokosmelk je dahl stevig door tot de gewenste dikte is bereikt. Dit scheelt al snel 20 minuten!
Serveer ook eens met naanbrood!